21 juni

Vissa böcker ska man inte läsa i sängen, som Storstadens utmark av Per Hallén. Det är ingen bra titel. Vilken storstad? Vilken utmark? Men en av undertitlarna berättar att det är Delsjöomrädets historia under 10 000 år. Storstaden är Göteborg. Den andra undertiteln är Fem kulturhistoriska vandringar och en cykeltur. I dag cyklade jag den första vandringen, eller försökte. Större delen av dagen visste jag inte var jag var.

Bokens kartor är ytterst schematiska och eftersom jag endast hade en cykelkarta (där konstigt nog bara cykelvägarna är utmärkta) och en gammal göteborgskarta med en delsjöspecial, så var det ganska omöjligt att följa en instruktion som: ”Gå upp mot den plats där den gamla motionscentralen låg (hur ska man hitta något som inte längre finns kvar). Väl uppe på höjden går du söderut på den minsta av stigarna som går till höger om stenmuren.” Det vimlar av stigar kring Skatås. Efter många prövningar och någon timme upptäckte jag att jag kommit till ridbanan. Där skulle jag inte alls vara, men den var utsatt på kartan och jag lyckades hitta bakvägen till mitt etappmål, torpet Mon.

Delsjökolonin är stor och svår att missa, men sedan var det villovägar igen. Antagligen var det inte rätt bäck och rätt nästan osynliga stig för jag tappade spåret igen. Vad jag försökte följa var den gamla. bara delvis bevarade, vägen från Sävedalen till Mölndal. Namnkartorna i slutet av boken är inte till mycket hjälp. De har väldigt lite information om terrängen och är fulla av siffror som får sin förklaring i en lång tabell. Allt detta virrande gjorde att jag glömde ta bilder, förrän jag satt vid kaféet i Lyckans torp.

DSC01151 DSC01152

1 tanke på “21 juni

  1. Pingback: 21 juni | agoraspeaks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s